Contact

Bij vragen over de EL CID-week, het slapen in een Augustijns huis, Augustinus zelf of andere dingen, neem gerust contact op via de mail of loop even langs! 
mail vector.png
phone png.png

Social Media

Volg ons op Instagram, Facebook en Snapchat!
  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • White Snapchat Icon
Of kijk op www.lvvsaugustinus.nl

© Copyright - PresentatieKommissie L.V.V.S. Augustinus

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

Soci​ëteit & Geschiedenis

Op 3 mei 1893 werd door P.J.M. Aalberse geschiedenis geschreven in Leiden: de Rooms-Katholieke Studentenvereniging werd opgericht en droeg de naam Sanctus Augustinus. De Heilige Aurelius Augustinus (354-430) was namelijk befaamd om zijn sociale vaardigheden en zijn filosofie en geloof; een geschikte man om zijn naam uit te lenen aan een katholieke studentenvereniging.

De vereniging betrok in 1926 haar huidige sociëteit: het “Eigen Huis” aan het Rapenburg. Dit monumentale herenhuis staat aan de oudste en mooiste gracht van Leiden en in het pand vindt men meerdere borrelzalen, een bibliotheek en verscheidene werk- en vergaderruimtes. Tevens bezit de Sociëteit een ruime binnenplaats, iets wat uniek is onder de Leidse verenigingen en een plek waar Augustijnen met name tijdens de zomermaanden gretig gebruik van maken. Bovendien heeft Augustinus het enige ‘a la carte’ studentenrestaurant van Nederland, waar zowel leden als niet-leden kunnen dineren.

In de jaren ’60 en ’70 drong de hippie-beweging ook tot Augustinus door en de vereniging schudde haar katholieke en studentikoze veren af. Tradities vond men maar niets, de ontgroening werd afgeschaft, relikwieën werden weggestopt en ondanks het nieuwe open karakter van de vereniging, daalde het ledenaantal tot een dieptepunt.

Gelukkig keerde het tij in de jaren ’80: studentikoze aspecten zoals het gala, gezelschappen, de almanak en de KennisMakingsTijd werden geherintroduceerd en het ledenaantal steeg weer. Er werd weer gezongen en gezooid! De vereniging, die inmiddels de naam van Leidse Vereniging Voor Studenten Augustinus draagt, groeide uit tot de grootste studentenvereniging van Leiden en heeft vandaag de dag perfecte balans gevonden tussen studentikoziteit en zelfontplooiing.

Vandaag de dag kent de vereniging een actieve structuur waarin iedere student zijn of haar studentenleven optimaal kan beleven. Augustinus is een vereniging waar traditionele waarden hoog in het vaandel staan, maar die daarnaast de mogelijkheid biedt zelf controle te nemen over de indeling van jouw studententijd!

 

Dankzij alle verschillende structuren biedt Augustinus veel mogelijkheden voor iedereen. Naast cordialen, gezelschappen en verbanden waarmee op de borrels en dixo's wordt gestaan, kunnen Augustijnen zichzelf ontplooien in een van de vele sub-verenigingen die de vereniging rijk is. Als Augustijn krijg je allerlei mogelijkheden om je kwaliteiten verder te ontwikkelen!